Nagellackets historia

Ginger Rogers, 40-tals ikon

Enda sedan Kleopatras tid innan Kristus har man polerat, oljat in, och färgat naglarna med pigment för att få en slät yta, glans och färg. Färg har alltid varit ett teckan på vilken status man har i samhället. Innan syntetfärgning för kläder kom var det vanligt i centralasien att när man gick på semester doppa lillfingret i ett färgbad för att visa att man jobbade med färgning, vilket var något väldigt fint och priviligerande. Så det här med att sätta färg på händerna för att visa vem man är eller vad man gör är en gammal sed som följer oss än idag.

 

1916 kom de första genomskinliga flytande lacken från Cutex. I slutet av 1920-talet kom heltäckande nagellacket i den formen som vi känner till den idag och var en typ av billackering. Färgerna som användes då var klarrött, ljust rosa och brunt. Innan 20-talet blekte man naglarna med nagelvatten, puttsade dom för att få dom släta och polerade dom med fett för att få dom blanka. 

Cutex

Nagellack blev snabbt populärt när 30-talets modeikoner, filmstjärnorna, bar det på vita duken.

I Svenska annonser 1928 (t.v.) presenterades nagellack som “en alldeles ny typ av nagelpolityr, ett flytande nagellack”.

30-talet

 

Så här skulle det användas:

”Med tillhjälp av den lilla kamelhårsborsten, dryper ni en droppe av Cutex-nagellacket på varje nagel. Den breder ut sig över nageln och hårdnar omedelbart till en jämn, blank yta med en vacker rosa glans, som varar under flera dagar.”

Nagelstilar

Man fick “två halvmånformade flaskor i det prydligaste lilla fodral” för 3 kr, samma som priset för ett kilo smör.

50-talet

1933 kunde man i Sverige köpa täckande lack i många röda nyanser och två år senare fanns det i Åhlén & Holms postorderkatalog, priset på ett lack var då 75 öre. Snart kom nagellack också att finnas i färger som guld, silver, svart, blått och grönt. Accepterat och vanligt blev det i Sverigeförst efter andra världskriget. Vid mitten av 50-talet ägde nästan varannan svensk kvinna ett nagellack.

Under 1980-talet var långa rödlackerade naglar en statussymbol förframgångsrika självständiga kvinnor.

80-talet

 

One thought on “Nagellackets historia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *